Elektronsko glasilo Udruge inovatora Hrvatske Broj 8. / studeni 2014.

Intervju prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga: Inovacije trebaju postati treća misija Sveučilišta

Sveučilište u Zagrebu najstarije je, najveće, i vodeće sveučilište u Hrvatskoj. Čak 50 posto znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske čini upravo ovo sveučilište. Ono je s novom upravom dobilo i svog, u Hrvatskoj prvog, prorektora za inovacije i transfer tehnologije. Znači li to ozbiljniji zaokret Sveučilišta, ali i hrvatske znanosti i visokog obrazovanja u smjeru inovacija i kakvi su planovi Sveučilišta za ove značajne teme govori nam prorektor Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga.

Opširnije...


ARCA 2014.: Inovatorski Grand Prix Končarevom niskopodnom dizelelektričnom vlaku

Inovatorski Grand Prix 12. Međunarodne izložbe inovacija ARCA pripao je niskopodnom dizelelektričnom vlaku tvrtke Končar – Električna vozila. Riječ je o jedinstvenom vozilu u Hrvatskoj na kojem su godinama radili Končarevi inženjeri. Realiziran je na istoj platformi i sadrži većinu iste opreme kao i niskopodni elektromotorni vlak, što korisniku znatno smanjuje troškove eksploatacije i održavanja. Osim kompaktnih dizelelektričnih agregata smještenih na krovu, sadrži niz drugih inovativnih komponenata razvijenih u Končaru.

Opširnije...


Uspjeh u Belgiji: inovatori osvojili pet zlata, jedno srebro i jedna bronca

Na 63. međunarodnom sajmu inovacija INNOVA 2014. održanom od 13. do 15. studenog u Bruxellesu, sedam predstavljenih hrvatskih inovacija osvojilo je pet zlatnih, jednu srebrnu i jednu brončanu medalju. Najviše pozornosti posjetitelja i ocjenjivačkog suda privukla je inovacija Puljanina Franca Žirovnika – Vertikalna eolska električna centrala za koju je dobio i zlatnu medalju. Zlatom su nagrađene i inovacije Senzor željezničkog kotača za metroe TIP ZK24–M Zvonimira Viduke i tvrtke ALTPRO iz Zagreba, Bioreaktorsko postrojenje za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda Ðure Horvata iz tvrtke TEHNIX iz Donjeg Kraljevca.

Opširnije...


IENA 2014: 13 medalja domaćim inovatorima u Nürnbergu

U konkurenciji 700 inovacija iz 31 zemlje svijeta, hrvatski su inovatori osvojili 13 medalja na 66. Međunarodnom sajmu inovacija IENA 2014 održanom u Nürnbergu. U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banka za obnovu i razvoj na svjetskom sajmu inovacija IENA u protekla četiri dana predstavljeno je 14 domaćih inovacija, a čak 13 je osvojio medalje. Zlato je na nirnberškom sajmu osvojila naprava za vezanje plovila u marini Karlovčanina Marka Vukovića, inovacija koja je već u serijskoj proizvodnji, a prvih 150 tisuća primjeraka prodano je u SAD i Europu.

Opširnije...


Moj ZABA Start: Prijavite svoju poduzetničku ideju!

Imate izvrsnu poslovnu ideju, ali ne znate kako ju realizirati? Projekt Moj Zaba Start u tri natječaja Moja zelena zona, Moja prilika i Moja kreativna crta, poduprijet će najbolje projekte i pružiti im priliku za uspješan početak ili unaprjeđenje poslovanja. „Moja prilika“ natječaj je za dodjelu financijskih potpora najboljim projektima iz područja novih tehnologija i drugih područja gospodarstva koji podrazumijevaju inovativan pristup poslovanju, a vezani su uz pokretanje poslovanja (startup) ili primjenom inovativnih rješenja, značajno utječu na razvoj postojećeg poslovanja i generiranje prihoda, širenje i nova zapošljavanja. Natječaj je otvoren do 1. prosinca. Imate li originalnu poduzetničku ideju, prijavite se i startajte sa Zabom!

Opširnije...


Novosti

Manifestacije

Najave

Kontakti

Iz medija

Natječaji


KONTAKT

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12
10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
+385 1 48 86 549
E-mail: uih@inovatorstvo.com
Web: www.inovatorstvo.com