Elektronsko glasilo Udruge inovatora Hrvatske Broj 3. / travanj 2014.

INTERVJU Tajana Kesić Šapić: Obzor 2020 prilika za inovatore i poduzetnike

Pomoć hrvatskim inovatorima i inovativnim poduzetnicima već 19 godina pruža Zajednica za inventivni rad koja djeluje u okviru Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. O radu s inovatorima i prilikama za hrvatske poduzetnike u ovoj godini, razgovarali smo s direktoricom Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj, Tajanom Kesić Šapić.

Koje su aktivnosti Centra? Kakvu pomoć mogu očekivati poduzetnici i inovatori koji se obrate Centru?

Razvoj novih, izvozno orijentiranih inovativnih proizvoda i usluga izazov je kako za velike tvrtke s dugogodišnjom tradicijom u poslovanju tako i za male i srednje poduzetnike. Male i srednje tvrtke za takav cilj moraju uložiti još veći napor, pa upravo iz tog razloga Hrvatska gospodarska komora još je prije 16 godina osnovala Zajednicu za inventivni rad koja aktivno predstavlja inovatore, poduzetnike i druge subjekte zainteresirane za razvoj inventivnog rada i komercijalizaciju inovacija. Zajednica danas djeluje u okviru Centra za poduzetništvo inovacije i tehnološki razvoj HGK, a broji 212 članova te artikulira potrebe inovatora u procesu razvijanja inventivnih ideja do gotovog proizvoda i pomaže u pripremanju i uvođenju proizvoda na tržište.

Intervju u cijelosti pročitajte ovdje


INTERVJU ALDIN DUGONJIĆ: Halal industrija potencijal za gospodarski iskorak

Centar za certificiranje halal kvalitete predstavit će se na ovogodišnjoj Agro Arci, 7. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji, koji će se od 9. do 11. svibnja održati u Biogradu na Moru. Na sajmu će Centar za sve zainteresirane održati stručno predavanje, a dodijelit će i tri halal certifikata izlagačima sajma koji zadovolje uvjete kako bi ih se potaknulo na daljnji razvoj i izvoz. Inače, tržište halal prehrambene industrije procjenjuje se na 635 milijardi američkih dolara godišnje, s rastom zadnjih godina od 10 do 20%, a u idućih 4 do 5 godina je predviđen rast od 40%. Halal industrija bilježi rast i u Hrvatskoj, a Hrvatska je i jedina zemlja Europske unije s jedinstvenom halal normom. Postupak certificiranja halala u Hrvatskoj provodi Centar za certificiranje halal kvalitete, osnovan od strane Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Uspostavili ste suradnju s Udrugom inovatora Hrvatske i ove ćete se godine prvi puta predstaviti na Agro Arci. Što očekujete od suradnje?

Ideja i organizacija Agro Arce, kao i rad Udruge inovatora Hrvatske je nešto što treba poticati u Republici Hrvatskoj, jer upravo su inovacije ključ uspjeha na tržištu. Mi u Hrvatskoj imamo pametne ljude kojima trebamo dati podršku. Na suradnju smo se odlučili i zbog suradnje Udruge inovatora s Islamskom Republikom Iran. Očekujemo dolazak velike iranske delegacije. Agro Arca je prilika za povezivanje, a namjera nam je i grupu naših gospodarstvenika odvesti i promovirati u Iranu. Na ovogodišnjoj Agro Arci održat ćemo stručno predavanje i dodijeliti tri certifikata proizvođačima koji zadovoljavaju uvjete kako bismo ih potaknuli na izlazak na tržište.

Intervju u cijelosti pročitajte ovdje


Velik uspjeh: 12 nagrada hrvatskim izlagačima u Ženevi

Na najprestižnijoj svjetskoj izložbi inovacija, 42. Međunarodnom salonu inovacija u Ženevi koja se održao od 2. do 6. travnja, predstavilo se 12 hrvatskih inovatora i inovativnih tvrtki i svih dvanaest osvojio prestižne nagrade sajma. Potporu nastupu Udruge inovatora Hrvatske u Ženevi, financijski su poduprli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Centar za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj Hrvatske gospodarske komore i Hrvatska banka za obnovu i razvoj.

Inovacija bioreaktorska postrojenja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda tvrtke Tehnix nagrađena je zlatnom plaketom Ženevskog salona i zlatnom plaketom Saudijskog kralja Abdullaha. Srebrnom medaljom nagrađeni su inovativni madrac Thermocare tvrtke Bernarda, propocijan kapsule tvrtke PIP, senzor željezničkih kotača za pneumatske metroe tvrtke Altpro, generator za proizvodnju plina iz vode inovatora Marinka Spudića, prostirka za papkare i postupci za njeno recikliranje u kompost inovatora Matije Volnera, fitoaromini – novi prirodni osvježivači tvrtke Svijet biljaka, vertikalna eolska električna centrala inovatora Franca Žirovnika, beachbox tvrtke Mas-plastik te elektromagnetska bušilica tvrtke Dok-Ing. Srebrnu medalju i plaketu Ministarstva obrazovanja Rumunjske na sajmu je dobio i najmlađi inovator, 16-godišnji Ivan Kožar za bežični punjač mobitela. Za inovaciju edukativni nautički zabavni peljari odnosno inovativne društvene igre "Osvoji Jadran" i "Mediteraneut", brončanu medalju dobila je Puljanka Sanja Vale Čupić. Thermocare madraci tvrtke Bernarda dobili su i posebno priznanje, srebrnu plaketu Saudijskog kralja Abdullaha.

Opširnije...


Predavanje Tonija Miluna: „Budite hrabri, istražujte i ne bojte se neuspjeha!“

„Budite hrabri, istražujte i ne bojte se neuspjeha. Ne trčite za novcem, jer ako ćete se baviti onim što zaista volite i stalno se budete usavršavali sreća i novac će trčati za vama“, poruka je djeci i mladima s predavanja Tonija Miluna, profesora matematike i statistike sa Sveučilišnog odjela za stručne studije u Zagrebu, inače najpoznatijeg hrvatskog profesora matematike, kojeg je održao 19. ožujka u Velikoj dvorani Hrvatske zajednice tehničke kulture u Zagrebu.

Profesor Milun postao je poznat po online obrazovnom projektu „Were maths is fun“ na www.tonimilun.com, pokrenutom 2011. godine na inicijativu njegovog učenika Nikole Mujdžića. Projekt mu je donio titulu omiljenog hrvatskog profesora matematike i nagradu Ponos Hrvatske. Riječ je o nizu nekonvencionalnih i zabavnih online instrukcija iz matematike koje su pomogle djeci i mladima diljem Hrvatske u rješavanju matematičkih problema. Do danas je Milun zajedno s drugim kolegama snimio i objavio gotovo 2000 videa, a uz njihove online instrukcije iz matematike, fizike i hrvatskog jezika uči čak nekoliko tisuća djece dnevno.

Opširnije...

NAJAVE


Od 9. do 11. svibnja 2014.

Novosti

Manifestacije

Najave

Kontakti

Iz medija

Natječaji


KONTAKT

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12
10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
+385 1 48 86 549
E-mail: uih@inovatorstvo.com
Web: www.inovatorstvo.com