Elektronsko glasilo Udruge inovatora Hrvatske Broj 2. / ožujak 2014.

OKRUGLI STOL: Inovacije i tradicija u službi održivog razvoja poljoprivrede

Inovacije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, obiteljska poljoprivredna gospodarstva kao temelj hrvatske poljoprivrede, zaštita poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakama kvalitete, suradnja velikih gospodarskih igrača i malih proizvođača u sektoru proizvodnje hrane, samo su neke od tema o kojima će na Okruglom stolu pod nazivom „Inovacije i tradicija u službi održivog razvoja poljoprivrede" govoriti predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Savjetodavne službe, predstavnici velikih proizvođača hrane i trgovaca, Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta, Razvojne Agencije Sjever Dan i Udruge inovatora Hrvatske.

„Pred hrvatskim proizvođačima hrane danas je ogromno tržište koje samo u Europskoj uniji broji više od 500 milijuna potrošača. Njima je potrebna pouzdana opskrba kvalitetnom hranom, a Hrvatska ima potencijal biti pouzdan opskrbljivač, no moramo obrazovati proizvođače i pripremiti ih za izazove koje to tržište nosi, moramo zaštititi svoje proizvode i ponuditi nova, inovativna rješenja na tržištu“ ističe Miljenko Šimpraga, profesor s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te inicijator i moderator okruglog stola dodajući: „Već danas imamo priliku povući velika sredstva iz Europske unije za istraživanje i inovacije u poljoprivredi, otvoreni su brojni natječaji počevši od programa Obzor 2020, no nećemo uspjeti bez dijaloga i suradnje akademske zajednice te državnih institucija s malim i srednjim poduzetnicima koji su nositelji našeg gospodarstva“.

Okrugli stol koji u fokus gospodarskih rasprava stavlja poljoprivredu i proizvodnju hrane kao strateški važno gospodarsko pitanje uvod je u ovogodišnju AGRO ARCU, 7. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i proizvodnji hrane koji će se početkom svibnja održati u Biogradu na Moru, a koji je centralno događanje usmjereno razmjeni znanja i iskustava svih sektora u području istraživanja, razvoja i inovacija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Okrugli stol će se održati 25. ožujka ove godine u 13 sati u Velikoj dvorani Hrvatske zajednice tehničke kulture u Zagrebu (Dalmatinska 12, Zagreb), a Udruga inovatora Hrvatske poziva sve zainteresirane da mu se priključe.


INTERVJU STIPE ZRILIĆ: Konkurentna poljoprivreda i ribarstvo strateški su interes Zadarske Županije

Povodom održavanja 7. Međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji - Agro Arca 2014. u Biogradu na Moru, čiju organizaciju podržava Zadarska županija donosimo intervju sa županom Zadarske županije, Stipom Zrilićem.

Kako Zadarska županija potiče i pomaže inovatore i inovativnu djelatnost? Koji su projekti planirani i kako se inovatori i inovativne tvrtke mogu uključiti?

Zadarska županija potiče i pomaže inovatore i inovativnu djelatnost kroz nekoliko aktivnosti, pomoć udruženju inovatora, poticanje i komercijalizaciju inovacija te pomoć inovatorima za nastupe na sajmovima i izložbama. Za ove namjene u proračunu Zadarske županije za 2014. godinu ukupno je osigurano 90.000,00 kuna. Također, Zadarska županija kroz Potpore za ruralni razvoj, za koje Upravni odjel za poljoprivredu svake godine raspisuje Javni poziv, otvara mogućnost pravnim i fizičkim osobama iz sektora poljoprivrede i ribarstva sufinanciranja svojih inovativnih projekata. Maksimalni iznos pojedinačne potpore iznosi 30.000 kn. Također, Razvojna Agencija Zadarske županije - ZADRA jedan je od prepoznatih centara od strane BICRO-a za program „Provedba provjere inovativnog koncepta“ (POC) u okviru kojeg se dodjeljuju bespovratna sredstva od Svjetske banke i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske za inovativne projekte. BICRO tako u suradnji s prepoznatim centrima dodjeljuje bespovratna sredstva na konkurentnoj osnovi, odnosno najbolje ocijenjenim projektima do 70% ukupnih troškova projekta.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.


AGROINOVACIJA: Novi sustav uzgoja lješnjaka poljoprivrednika Vlade Moulisa

Rijetko se događa da jedan hrvatski poljoprivrednik osmisli novu tehnologiju u proizvodnji poljoprivredne kulture. Ipak, učinio je to daruvarski poljoprivrednik i inovator Vlado Moulis. On je osmislio sasvim novi sustav uzgoja lijeske i to s krošnjom koja ima oblik uspravnog vretena na potpornju, a kojim se prinosi povećavaju do čak 300 posto.

Njegovom tehnologijom uzgoja, zbog velikog broja provodnica odnosno vretena, urod po provodnici iznosi od 0.5 kg do 1 kg što u konačnici daje kvalitetne plodove i visoke prinose od 5000 kg i više po hektaru, a uzgojni oblik lijeske na potpornju omogućava i ulazak pune rodnosti već u petoj godini starosti. „Trenutno se u svjetskoj tehnologiji uzgoja lijeske koriste klasični načini uzgoja u obliku grma ili stabla, kojima se, ovisno o intenzitetu tehnologije, tek od sedme do desete godine postižu prinosi i to od 1200 kg lješnjaka u ljusci po hektaru primjerice u Turskoj, do 3000 kg lješnjaka u ljusci po hektaru u primjerice SAD-u“, objašnjava Moulis.

Ideja o ovom sustavu došla je slučajno, kaže, ali ona je i rezultat dugogodišnjeg rada i iskustva. Naime, s oko 90 hektara lijeskom zasađenih površina, Vlado i njegova obitelj jedni su od najvećih domaćih proizvođača lješnjaka. Želja i potreba da se prinosi povećaju i postane konkurentan na zahtjevnom svjetskom tržištu urodila je ovom idejom, zasad jedinstvenom u svijetu.

Svoj novi sustav uzgoja lijeske zaštitio je pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo i patentirao ga u 40-ak zemalja svijeta. Inovaciju je predstavio na brojnim domaćim i svjetskim sajmovima, a za nju dobio i brojne nagrade. O ovom otkriću Vladina kći Mirjana, inače diplomirana agronomkinja, sada priprema i znanstveni rad koji će 2017. godine Moulisi predstaviti na Svjetskom kongresu o lješnjacima u zemlji koja je vodeći svjetski proizvođač te kulture, Turskoj.


KREATIVNA IDEJA: Biljkubator

Želite li uzgojiti organsko povrće, a nemate vrt, rješenje je biljkubator! Riječ je o kompletu ekoloških rekvizita potrebnih za sadnju hrane u vlastitom domu koje je osmislio mladi dizajnersko-arhitektonski tim okupljen pod nazivom Lisnati odred. Biljkubator čine gravirana drvena kutija koja služi kao lončanica, dok buduće biljke dolaze u dva paketića ekološkog, netretiranog sjemena. Ostatak paketa čine vrećica za hidroizolaciju, drenažni jastučić sa zeolitnim kamenjem, ekološki supstrat za sadnju i knjižica instrukcija. Poklopac kutije služi kao ploča za pisanje koju možete objesiti na zid i zapisivati datume sjetve ili recepte.
Kako izgleda biljkubator i koje sve kombinacije biljaka možete uzgojiti pogledajte na www.lisnatiodred.com.

NAJAVE


Od 2. do 6. travnja 2014.

Od 9. do 11. svibnja 2014.

Novosti

Manifestacije

Najave

Kontakti

Iz medija

Natječaji


KONTAKT

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12
10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
+385 1 48 86 549
E-mail: uih@inovatorstvo.com
Web: www.inovatorstvo.com