Elektronsko glasilo Udruge inovatora Hrvatske Broj 18. / studeni 2015.

INTERVJU ZVONIMIR VIDUKA: „Moramo početi kupovati hrvatsko!“

„Sustav za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza RLC23“ ovogodišnja je inovacija godine! Riječ je o visokotehnološkoj inovaciji razvijenoj, projektiranoj i proizvedenoj u Hrvatskoj, u tvrtki Altpro u Odri. Koristi se već diljem svijeta, a baš ovog mjeseca ovaj hrvatski proizvod na prestižnom željezničkom sajmu u Pekingu pod hrvatskim brendom ponosno izlažu, ne njeni tvorci, već sami Kinezi. Ovaj sustav tek je jedna u nizu inovacija tvrtke Altpro, inače jednog od prvih hrvatskih start-upova izraslih iz zagrebačkog Tehnološkog parka. Prije 21 godinu pokrenuo ga je današnji direktor tvrtke i sam inovator Zvonimir Viduka i doveo ga do jednog od globalnih lidera u proizvodnji signalno-sigurnosne opreme. Dobivanje godišnje nagrade Udruge inovatora Hrvatske „Inovacija godine“ bilo je povod za razgovor s ovim uspješnim inovatorom i poduzetnikom.

Opširnije...


INNOVA 2015.: Svih osam inovacija nagrađeno medaljama, dodijeljena i odličja Vitezova inovatorstva

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore od 19. do 21. studenog na poznatoj Međunarodnoj izložbi inovacija INNOVA 2015. u Bruxellesu predstavljeno je osam hrvatskih inovacija, a svih osam nagrađeno je i medaljama – s četiri zlata, tri srebra i jednom broncom. Zlatne medalje osvojile su inovacije - sustav za mjerenje brzine i registraciju događaja na pružnim vozilima tip IRAS19 Zvonimira Viduke i tvrtke Altpro iz Zagreba, Helloquent, specijalno kućište za mobitele Tomislava Juratovca iz tvrtke Pro Hepro iz Zagreba, ionizacijska tehnologija za spuštanje točke točenja sirove nafte i mazuta Antuna Drvara iz Pušćina i cijevna konstrukcija za mjerenje protoka tekućina Krešimira Komljenovića iz HEP-Proizvodnje.

Opširnije...


IENA 2015.: Inovatorima medalje u Nürnbergu

U konkurenciji više od 750 inovacija iz 37 zemalja svijeta, hrvatski su inovatori osvojili 15 medalja na 67. Međunarodnom sajmu inovacija IENA koji se od 29. listopada do 1. studenog održavao u Nürnbergu. Zlato je na nirnberškom sajmu osvojila ionizacijska tehnologija snižavanja točke tečenja fosilnih goriva bez upotrebe kemikalija Antuna Drvara iz Pušćina. Ova je inovacija osvojila i zlatnu medalju kineske asocijacije inovatora. Zlatnu medalju osvojila je i inovacija zbrinjavanje komunalnog otpada Đure Horvata iz tvrtke Tehnix te plutača na daljinsko upravljanje za spašavanje utopljenika Mladena Horvatina iz Karlovca.

Opširnije...


DRŽAVNA NAGRADA „FAUST VRANČIĆ“: Nagradu za životno djelo dobio prof. dr.sc. Petar Biljanović

Profesor na Fakultetu elektrotehnike i računalstva u Zagrebu Petar Biljanović dobitnik je državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić za životno djelo za 2014. godinu. Ove prestižne nagrade tehničke kulture početkom studenog u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta zaslužnima su uručili ministar prof. dr. sc. Vedran Mornar i predsjednik Odbora za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" prof. dr. sc. Nedjeljko Perić. Dodijeljena je jedna nagrada za životno djelo, osam godišnjih nagrada pojedincima i jedna godišnja nagrada grupi pojedinaca te četiri godišnje nagrade udrugama tehničke kulture i drugim pravnim osobama.

Opširnije...


Novosti

Manifestacije

Najave

Kontakti

Iz medija

Natječaji


KONTAKT

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12
10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
+385 1 48 86 549
E-mail: uih@inovatorstvo.com
Web: www.inovatorstvo.com