Elektronsko glasilo Udruge inovatora Hrvatske Broj 17. / listopad 2015.

Intervju dr.sc. Alireza Rastegar: U centru pozornosti javnosti trebaju biti inovacije

Dolaskom na mjesto predsjednika, dr.sc. Alireza Rategar dao je novi zamah Svjetskoj federaciji nacionalnih organizacija inovatora IFIA. Ovaj mladi inovator s devet patentnih zaštita i velikim brojem nagrada i priznanja, obnaša i mjesto predsjednika Prvog iranskog instituta istraživača Islamske Republike Iran, a iza njega su i tri objavljene knjige na temu razvoja kreativnog i inovativnog društva. Redoviti je gost u Hrvatskoj, a sudjelovanje na nedavno održanoj Međunarodnoj izložbi ARCA u Zagrebu bio je povod da s njime porazgovaramo o stanju inovatorstva i planovima IFIA-e u narednom razdoblju.

Opširnije...


Inovacija godine: „Sustav za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza RLC23“ tvrtke Altpro inovacija godine

Pomoćnik ministra gospodarstva Tomislav Radoš i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš u Ministarstvu gospodarstva drugu godinu zaredom uručili su godišnju nagradu Udruge inovatora Hrvatske „Inovacija godine“ za 2014. godinu. Prestižnu nagradu ove godine dobila je tvrtka Altpro iz Odre za inovaciju „Sustav za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza RLC23“. Riječ je o visokotehnološkoj inovaciji koja povećava sigurnost na željezničko-cestovnim prijelazima i može se primjenjivati u čitavom svijetu. Razvijena je, projektirana i proizvedena u Hrvatskoj, a njenu proizvodnju pokrenuo je direktor tvrtke Altpro i sam inovator Zvonimir Viduka.

Opširnije...


ARCA 2015.: Grand Prix Bernardi Cecelja za inovaciju Cool Vision.

U Boćarskom domu u Zagrebu u nedjelju 18. listopada dodjelom nagrada i priznanja zatvorena je 13. Međunarodna izložba inovacija ARCA koja se održavala od četvrtka, 15. listopada u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske. Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix pripao je Bernardi Cecelja iz tvrtke Bernarda za inovaciju Cool Vision. Osim Grand Prixa, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš i predsjednik Ocjenjivačkog suda ARCA 2015. prof.dr.sc. Petar Biljanović zaslužnima su dodijelili i zlatne, srebrne i brončane medalje. Ove je godine na Međunarodnoj izložbi ARCA predstavljeno više od 200 inovacija iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Rumunjske, Poljske, Turske i Irana, a 176 ih je konkuriralo za nagrade.

Opširnije...


Kolumna Zorana Barišića: Međunarodna izložba inovacija IWIS u Varšavi

Okupana zubatim listopadskim suncem, Varšava je po deveti puta bila domaćin međunarodnoj izložbi inovacija IWIS 2015. Bilo je to događanje uglavnom posvećeno promicanju tzv. znanstvenih inovacija. Za upućenije to i nije iznenađenje jer je poznato da Poljska i inače (financijski) snažno potiče znanstvene projekte, a ako tome pridodamo i značajno korištenje EU fondova onda nas navedeni pristup i koncepcija izložbe ne čudi. Upravo su EU fondovi provocirali usmjeravanje znanosti prema potrebama tržišta te definirali stratešku odrednicu koja se u Poljskoj, premda nevoljko i teško, ipak provodi.

Opširnije...


Novosti

Manifestacije

Najave

Kontakti

Iz medija

Natječaji


KONTAKT

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12
10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
+385 1 48 86 549
E-mail: uih@inovatorstvo.com
Web: www.inovatorstvo.com