Elektronsko glasilo Udruge inovatora Hrvatske Broj 1. / veljača 2014.

UDRUGA INOVATORA HRVATSKE: Riječ predsjednika Udruge

Poštovani,

zadovoljstvo mi je pozdraviti vas u prvom broju našeg elektronskog glasila čiji je cilj promovirati domaće inovatore i inovativne tvrtke, informirati vas s događajima iz područja inovatorstva te potaknuti i vas na inovativno djelovanje.

U uvjetima kada Republika Hrvatska ima više od 380 tisuća nezaposlenih, kada gotovo svakog dana propadne jedna tvrtka ili obrt, kada nema investicija, imamo li uopće izbora nego okrenuti se jedinom mogućem načinu izgradnje budućnosti – stvaranju inovacijske kulture.

I dok poduzetništvo podrazumijeva inovativnost, a poduzetnik po samoj naravi treba biti inovator, to nije tako. Barem tako govore brojke. Tek 10% od ukupnog broja domaćih prijavljenih patenata dolazi od pravnih osoba. Jedan od ključnih razloga za to jest i nepostojanje Zakona o inovacijama. Naime postojeća legislativa ne brani, ali niti ne potiče inovativnost. Udruga inovatora Hrvatske stoga je napravila prijedlog Zakona o inovacijama i prijedlog Pravilnika o inovacijama kojima je ključni cilj biti poticajni okvir poduzećima, institutima i akademskim zajednicama za intenzivniji razvoj inovacija. S prijedlogom Zakona upoznato je i Ministarstvo poduzetništva i obrta, čiji je ministar Gordan Maras upravo na izložbi inovacija ARCA u studenom prošle godine najavio i njegovo skoro donošenje.

Način na koji ćemo graditi svoju budućnost ovisi o svima nama. Nadamo se i da će ovo elektronsko glasilo doprinijeti boljoj povezanosti inovatora i inovativaca u Hrvatskoj i tek je još jedan naš mali doprinos stvaranju društva u kojem caruju inovacije.

Ukoliko ne želite nastaviti primati naše glasilo, možete se odjaviti s liste primatelja. Nadamo se ipak da to neće biti slučaj.

Ovim putem pozivam i vas da nam se javite s vašim iskustvima, sugestijama i prijedlozima, inovativnim idejama, proizvodima i uslugama, kako bi i one naše svoje mjesto ovdje.

Do sljedećeg broja, srdačno vas pozdravljamo.

Udruga inovatora Hrvatske
Marko Bubaš, predsjednik


ŽENEVSKI SALON INOVACIJA: Prilika da se iskažemo

Najprestižnija svjetska izložba inovacija, 45. Međunarodni salon inovacija u Ženevi održat će se od 2. do 6. travnja ove godine. Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture i ovu jubilarnu 20. godinu zaredom, organiziraju nastup hrvatskih inovatora na ženevskom salonu i pozivaju zainteresirane da se prijave.

U Ženevi će se na osam i pol tisuća četvornih metara predstaviti inovatori i inovativni poduzetnici iz 50-ak zemalja svijeta s više od 1000 inovacija, a sudjelovati će i 20 nacionalnih zavoda za intelektualno vlasništvo. I ove se godine očekuje više od 50 tisuća, uglavnom poslovnih, posjetitelja.

Već tradicionalno Udruga inovatora Hrvatske na sajmu organizira i Dan hrvatskih inovatora koji će se ove godine održati 4. travnja.

Ovogodišnje inovacije ocjenjivat će međunarodni ocjenjivački sud kojeg čini više od 75 stručnjaka, među kojima je i predstavnik Hrvatske.

Ovaj najveći godišnji skup posvećen inovacijama, novim tehnologijama i proizvodima iz svih područja ljudskog djelovanja prošle je godine privukao više od 700 izlagača s pet kontinenata i s više od 1000 inovacija, a posjetilo ga je čak više od 60 tisuća posjetitelja. Na prošlogodišnjem salonu predstavljeno je 15 hrvatskih poduzetničkih inovacija. Hrvatske su inovacije su oduševile posjetitelje i stručni ocjenjivački sud, pa je tako i svih 15 nagrađeno prestižnim nagradama i priznanjima.

Sve informacije o prijavama i sudjelovanju mogu se pronaći web stranici Udruge inovatora Hrvatske


GENIJALAC IZ IVANIĆ GRADA: Srednjoškolac inovacijama osvaja svijet

Tek mu je 16 godina, dolazi iz Ivanić - Grada, učenik je Srednje škole Ruđer Bošković, a svojim inovativnim idejama već je osvojio domaću i međunarodnu publiku i inovatorsku scenu. On je Ivan Kožar, mladić o kojem će Hrvatska i svijet još puni čuti.

I dok ovih dana čitamo o Soljačićevom bežićnom punjaču za mobitele, ovaj mladić još je prije dvije godine sa svega 14 godina ideju bežićnog punjača realizirao i pokrenuo zaštitu patenta. „Gledao sam specifikacije Soljačićeva modela i moram priznati da su nam punjači gotovo identični, a prilikom predstavljanja modela, koristili smo iste argumente“ – objašnjava mladi Kožar. Za svoju je inovaciju tada dobio i prestižno zlato na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu i medalju na poznatom sajmu inovacija IENA u Nürnbergu. Njegov bežićni punjač specifičan je i jer može istovremeno puniti nekoliko mobitela i uređaja poput tipkovnice, mp3 playera ili tableta.

Inovatorstvom se počeo baviti još kao osnovnoškolac, eksperimentirajući tada po uzoru na Nikolu Teslu s visokim naponima. Tesla mu je bio inspiracija i za izradu Tesline zavojnice modulirane glazbom kojom je ponovno osvojio žiri i posjetitelje ARCE i IENE u Nürnbergu.

Kako bi u svojem rodnom gradu potaknuo inovacijsko djelovanje, sa svojim roditeljima i roditeljima nekolicine mladih inovatora osnovao je i Udrugu inovatora Ivanić - Grad. Mjesto je to u kojem se rađaju nove ideje i pod vodstvom mentora i predsjednika Udruge Ivana Sovića stvaraju inovacije.

Ovih dana mladi Kožar radi na nekoliko novih projekata. Stvara se novi model bežičnog punjača, praktičniji i šire namjene od prošloga, a kako Ivan kaže, bolji i od Soljačićeva. Radi se i na novom atraktivnom modelu Tesline zavojnice modulirane glazbom. „Bit će to još veći i jači model, čije bi iskre trebale biti i veće od pola metra“ objašnjava Kožar. Ideja je da ova Teslina zavojnica primjenu nađe u glazbenoj industriji.

No, to nije sve. Ideja koja njega oduševljava i u čijoj realizacija, kako sam kaže uživa, je LED Globus - 3 D hologramski displej na kojem ćemo moći gledati 3D sliku oblika globusa bez 3D naočala. Na zahtjev jednog domaćeg kemičara, za potrebe njegova laboratorija u kojem radi, mladi Kožar priprema i uređaj koji zagrijava metalne predmete do točke taljenja pomoću magnetske indukcije.

A u nastanku je i veliki projekt. „To je odlična ideja na kojoj sada u Udruzi radimo. Trebat će nam godina do dvije za realizaciju, ali siguran sam da će polučiti veliki uspjeh“ kaže Kožar. Otkriva da će njena primjena biti i više no korisna društvu. O čemu je riječ bit će tajna sve dok ova nova inovativna ideja mladog inovatora ne ugleda svjetlo dana.


S INOVATORSKE SCENE: Teddy the Guardian

Igračka koja prati vitalne dječje znakove pomoću senzora, otkucaje srca, tlak i temperaturu te podatke bežičnim putem šalje na pametne telefone – Teddy The Guardian inovacija je dviju mladih Zagrepčanki Josipe Majić i Ane Burice kojom su u siječnju ove godine privukle pažnju posjetitelja na sajmu elektrotehnike Internation CES u Las Vegasu. Ova pametna igračka već je u prodaji, a zanimaju li vas detalji, posjetite stranicu www.teddytheguardian.com


NAJAVE


Od 2. do 6. travnja 2014.

Od 9. do 11. svibnja 2014.

Novosti

Manifestacije

Najave

Kontakti

Iz medija

Natječaji


KONTAKT

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12
10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
+385 1 48 86 549
E-mail: uih@inovatorstvo.com
Web: www.inovatorstvo.com