NEKADA MINIRANI KRŠ DANAS DAJE VRHUNSKA ULJA I VINA

03.09.2013

U sklopu održavanja ovogodišnjeg Međunarodnog sajma inovacija, ekoideja, proizvoda i tehnologija u Biogradu na Moru, inovatori, poljoprivredni proizvođači i članovi akademske zajednice, sudionici sajma, posjetili su nasade Poljoprivredne zadruge «Maslina i vino» i razgledali njezine nasade vinove loze, maslina i smokava u općini Polača, koji se prostiru na gotovo 60 hektara zemljišta.

Pokretač zadruge Radoslav Bobanović upoznao ih je s procesom ekološkog uzgoja vinove loze i maslina te suvremenim tehnologijama koje koristi u preradi ovih proizvoda, a posjetitelji su kušali njihova ulja i vina.

Poljoprivredna zadruga Maslina i vino primjer je uspjeha hrvatske poljoprivrede, osobito u području vinarstva i vinove loze. Tome u prilog govori činjenica da danas na prije samo sedam godina miniranom kršu dozrijevaju grožda koja daju šampionska vina i vrhunska maslinova ulja uzgojena u potpunosti na ekološki način. Voditelj zadruge Radoslav Bobanović ističe da je za uspjeh u poljoprivredi ključna suradnja s nadležnim ministarstvima i institucijama, lokalnom zajednicom, sveučilištima i inovatorima.

Ovih dana u njihovim vinogradima krenula je i prva berba muškata žutog. Od ukupno 12.000 stabala maslina i 50.000 sadnica vinove loze ove godine očekuju 70.000 butelja vrhunskog vina i 100 tisuća litara maslinova ulja. Tržište imaju, jer kaže Bobanović, u Hrvatskoj je ionako proizvodnja maslina manja od potrošnje koja je 1,6 litara po stanovniku. Spremni su i za novi iskorak, proizvodnju ekološkoga mladog vina po uzoru na francuska vina.

Prostora na tržištu za njih ima, a bude li tržište to tražilo spremni su i za nove proizvode. Sljedeća investicija je gradnja modernog podruma s kušaonicom i prodajno-izložbenim salonom kako bi, osobito u turističkoj sezoni, gostima ponudili kompletnu uslugu. Gradnja u koju su uložili vlastita sredstva već je krenula, a za nastavak čekaju i raspis natječaja za IPARD projekte.

Izvor: Zadarski list, 3.9.2013.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259