NA 11. ARCA-I 150 IZLAGAČA S 200 INOVACIJA

03.10.2013

Jedanaesta međunarodna izložba inovacija ARCA otvorena je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici okupivši oko 150 domaćih i stranih izlagača s oko 200 inovacija, a otvarajući izložbu ministar poduzetništva i obrta Gordana Maras najavio je donošenje zakona o inovacijama do kraja godine.

Tim zakonom ojačat će se ne samo zakonski i institucionalni okvir za inoviranje i poslovanje inovacijskih tvrtki nego i investicije u inovacije, što dodjelom potpora inovativnim projektima pomaže i Ministarstvo poduzetništva i obrta, naglasio je Maras.

Do sada je to ministarstvo za 128 projekata jačanja inovativnog poduzetništva dodijelilo više od 78 milijuna kuna.

Okupljenim inovatorima i gostima na otvorenju ARCA-e ministar Maras je poručio da svoju šansu za dobivanje sredstava mogu vidjeti i u strukturnim fondovima EU iz kojih bi u razdoblju 2014. do 2020. trebalo biti dostupno 1,2 milijarde eura za poduzetništvo, od čega 240 milijuna eura za inovacije.

Naglasio je da ova Vlada prepoznaje važnost poduzetničkog inoviranja za rast i razvoj ukupnog gospodarstva, s čime se složio i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, organizatora izložbe, Marko Bubaš dodajući da su inovatorske tvrtke uspješnije od onih koje to ne razvijaju i da više zapošljavaju.

Bubaš smatra i da će donošenje zakona o inovacijama, koji se čeka više od deset godina, pridonijeti i da u Hrvatskoj bude više od trenutnih, kako je kazao, 1 posto inventivnih gospodarstvenika.

Predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora-IFIA Andres Vedras istaknuo je da su Hrvatska i njeni inovatori prepoznati u svijetu kvalitetom i praktičnošću inovacija kao i da je od ukupno 112 tzv. vitezova inovacija, za što odlikovanje daje IFIA, najviše ili 27 upravo u Hrvatskoj. Tako je i danas to odlikovanje Vedras uručio Bernardi Cecelj i Ivanu Bračiću.

Osim hrvatskih na 11. ARCA-i sa svojim se inovacijama predstavljaju i inovatori iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Makedonije, Srbije i Irana, a među njima je dosta mladih inovatora, što Udruga inovatora Hrvatske posebno ističe i kao konkurentsku prednost Hrvatske jer mladi i drugi inovatori na svim svjetskim izložbama redovito osvajaju nagrade i priznanja.

Izvor: Tportal, 3.10.2013.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259