MLADI INOVATORI PREZENTIRALI NAGRAĐENE IDEJE

09.11.2013

Nagrađeni radovi mladih članova Centra tehničke kulture Osijek prezentirani su u prostorijama Doma tehnike zainteresiranim ljubiteljima inovacije i tehnike. Realizaciju svojih ideja u opipljiv proizvod tako su prezentirali: Vedran Kukrika za „Signalizaciju biciklističkog prijelaza na raskrižju“; Eugen Peći za „Automatizirano školsko zvono“; Almir Rebronja za „Višenamjenski kotao za kuhanje i destilaciju“; Mihael Vidaković za „Signalizaciju u zavoju“; Marin Stević za „Električno pomagalo slijepima“ te Daniel Vidaković za „Prijenosno pojačalo u D klasi“.

Prema riječima voditeljice Centra tehničke kulture Osijek Nataše Dorić mladi su inovatori pokazali iznimnu zainteresiranost, kreativnost i želju za radom, a uz nešto talenta, puno truda i stručne mentore nastaju zanimljivi i korisni radovi.

- Odlučio sam napraviti uređaj koji se može koristiti za najnormalnije kuhanje ručka, bilo koje namirnice i kuha se kao u običnom loncu. Temperatura je podesiva termometrom, a može se podesiti i snaga grijača do dva kilovata. No, tu je i posuda za hlađenje uz koju se dobije kompletan uređaj za destilaciju koji je efektivno kazan za destilaciju, samo u smanjenom izdanju. Uređaj sam testirao tako da sam u njemu kuhao čobanac, ručak je kuhala i mama, a što se tiče destilacije, može se, primjerice, praviti ulje kadulje, ali i destilat voćnih proizvoda odnosno alkoholni napitci. Za test sam destilirao kom od šljiva i od 15 kila koma sam u dvije ture pečenja dobio nešto manje od jedne litre rakije, rekao nam je Almir Rebronja koji je, iako se njegovim kotlom rakija može raditi i u stanu, na zahtjev majke svoje eksperimente ipak provodio u garaži.

Daniela Vidakovića, mladog obrtnika iz Bilja na inovaciju je usmjerila čista potreba za kvalitetnim slušanjem glazbe na mjestima gdje nema struje. Vidaković je tako osmislio i izradio pojačalo u D klasi napajano litij-ionskom baterijom koje na kampiranju ili mjestima bez električne energije može dati šest do sedam sati, kako autor kaže, „kvalitetne buke“.

- Tri naša inovatora osvojila su brončane medalje na međunarodnom natjecanju ARCA održanom u Zagrebu. Kreativnost je na vrlo visokoj razini i imamo dobar zamah s konstantnim priljevom novih ideja. Drago mi je što mogu reći da su mladi zainteresirani za tehniku, dolaze na naše radionice, skupine su popunjene i nemamo slobodnog mjesta. Očito smo prepoznati kao mjesto opipljivog i konkretnog pristupa tehnici, rekla je Nataša Dorić, voditeljica Centra.

Izvor: Glas Slavonije, 9.11.2013.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259