MLADI INOVATORI NA MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI INOVACIJA ARCA

04.10.2013

Tri mlada hrvatska inovatora predstavit će svoje radove na 11. Međunarodnoj izložbi inovacija Arca u Zagrebu.

Filip Kuftlinec, učenik 4. razreda Strojarsko-tehničke škole Faust Vrančić iz Zagreba, napravio je sustav kojim preko bluetootha možete upravljati vozilom. Ideja za takvu inovaciju došla mu je sasvim slučajno, kada je u svom podrumu pronašao nekoliko starih auto-igračaka i pomislio kako bi bilo zabavno napraviti nešto da ih može pokrenuti mobitelom. Inovaciju će predstaviti i na skorašnjem sajmu u Nürnbergu, a potom i u drugim državama.

Filipov školski kolega Mišo Grgić napravio je pak jedinstveno pojačalo.

- Već se dugo sviram gitaru i tražio sam pojačalo koje će joj dati onaj stari, klasični zvuk. Za neko vintage pojačalo koje se rijetko nađe za kupiti morao bi izdvojiti oko 40.000,00 kn, pa sam odlučio napraviti svoje - kaže Mišo.

Mišo je za samo 300 kuna slijedeći shemu jednog starog uređaja poznatog proizvođača pojačala napravio svoje. Jedinstveno je po tome što omogućuje miksanje zvuka te ga pri rastavljanju ili servisu nije potrebno otvarati jer se sve može namjestiti sprijeda, i to bez straha od strujnog udara zahvaljujući dodatku utora koji rješava taj problem svih vlasnika i servisera ovih uređaja.

Filip Beleta (12) iz Popovače napravio je robot za bombone od Lego-kocki koji, kako sam kaže, nije namijenjen djeci, već odraslima.

- Ako ste na poslu i gubite koncentraciju, samo ubacite novčić u uređaj i izbaci vam bombon ili nekoliko njih koji odaberete. Podignut će vam energiju i možete nastaviti raditi - objašnjava učenik osnovne škole u Popovači i polaznik Bistrića - centra za darovitu djecu. Filip je sve napravio sam, a u planu mu je dodatno modernizirati uređaj i dodati mu senzore koji bi reagirali na pokret.

Izvor: Večernji list, 4.10.2013.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259