INTERVJU VOJISLAV RAUŠEVIĆ: U BIOGRAD STIŽE 350 INOVACIJA

20.03.2014


Vojislav Raušević, otvorenje AGRO ARCA-e 2013.

Od 9. do 11. svibnja u Biogradu na Moru održat će se 7. Agro Arca, međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji na kojem će se predstaviti više od 350 inovacija i inovativnih proizvoda iz zemlje i inozemstva. O ovogodišnjem sajmu i inovatorstvu razgovarali smo s tajnikom Udruge inovatora Hrvatske Vojislavom Rauševićem.

*Agro Arca se drugu godinu održava u Biogradu na Moru, nakon pet godina održavanja u Slatini. Zašto grad u centru Jadrana?

Uvidjeli smo potencijal ovog jedinstvenog i vrijednog gospodarskog projekta - sajma Agro Acra upravo na području Dalmacije. Prvih pet godina sajam se održavao u Slatini koja je ove godine i grad partner Agro Arce, što i jest naša želja, povezati zeleno i plavo odnosno kontinentalni dio Hrvatske s obalnim dijelom. Biograd na Moru u organizaciji prošlogodišnjeg sajma pružio je sjajnu logistiku i s obzirom na prvi sajam koji je organiziran u Biogradu, Udruga, svi izlagači i posjetitelji imali su samo pohvale za organizatore i uvjete izlaganja.

Treba reći i da su se našoj udruzi, Hrvatskoj zajednici tehničke kulture i Gradu Biogradu na Moru u organizaciji ovogodišnjeg sajma pridružili i Zadarska županija kao suorganizator, Karlovačka županija kao županija partner, Ministarstvo poljoprivrede kao pokrovitelj, a ponosni smo što je Iran ovogodišnja zemlja partner.

*Koja je svrha Agro Arce i kome je sve namijenjena?

Sajam Agro Arca, jedinstven je po svom programskom sadržaju u široj regiji. Inovacije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, ribarstvu, obnovljivim izvorima energije veliki su izazov kako za državnu inovacijsku infrastrukturu tako i za sve sudionike i organizatore sajma. U udruzi smo svjesni da bez implementacija inovacija u proizvodnji hrane, bez uvođenja novih znanstvenih postignuća u agraru, inoviranim autohtonim prehrambenim proizvodima, Hrvatska ne može biti konkurentna na globalnom tržištu. U Hrvatskoj postoji veliki potencijal znanja i sposobnosti. Taj potencijal se naprosto mora promovirati te približiti hrvatskoj i međunarodnoj poslovnoj i široj javnosti.

Za postizanje većih rezultata nužno je uspostaviti užu suradnju između akademske zajednice, poduzetništva, gospodarstva, obrtništva, ali i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji su nas na prošlogodišnjem sajmu ugodno iznenadili svojim inovativnim i kreativnim proizvodima. Naravno da se tu ne smiju zanemariti dosezi koje su nazočni u strukovnim školama, učeničkim zadrugama i institucijama koje mlade motiviraju i usmjeravaju ka inovativnosti i kreativnosti.

*Kakve inovacije očekujete ove godine?

Prema dosadašnjim saznanjima, ove godine očekujemo puno veći broj inovacija, novih tehnologija i poglavito novih proizvoda koji ukazuju na činjenicu da kroz organizirani sustav i samo zajedništvom možemo podizati konkurentnost, povećavati time i broj novih radnih mjesta i dizati se na međunarodnom tržištu kao respektabilni čimbenik i autoritet u području poljoprivrede i prehrambene industrije. Ove godine očekujemo puno više inovativnih rješenja i u području poljoprivredne mehanizacije. Naša slobodna procjena da bismo ove godine na Agro Arci 2014. mogli promovirati više od 350 inovativnih rješenja. Na sajmu očekujemo i osamdesetak inovacija iz inozemstva.


Izvor: Zadarski list, 20.3.2014.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259