INOVATORI: PUT OD IDEJE DO REALIZACIJE USPJEŠNO PROŠLO 300 SUDIONIKA

02.09.2013

Inovacija iranskog instituta - inteligentni sustav navodnjavanja preko sustava upravljanja vodom farme dobio je Grand Prix na ovogodišnjoj 6. Agro Arci, međunarodnom sajmu inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Zanimljivo je da je ova inovacija u Iranu je već na tržištu, a uskoro bi mogla osvojiti i svijet. Riječ je o uređaju koji istovremeno ispituje kvalitetu tla te određuje što tlu nedostaje za optimalnu plodnost i istovremeno hrani tlo tim komponentama.

- Naša inovacija može pomoći razvoju poljoprivrede u cijelom svijetu. Drago mi je što smo je predstavili baš u Hrvatskoj čiji je potencijal za razvoj poljoprivrede velik, rekao je prilikom preuzimanja nagrade AliReza Rastegar, predsjednik Prvog instituta inovatora i istraživača Islamske Republike Iran, koji se na sajmu predstavio s nekoliko praktičnih inovacija za poljoprivrednu proizvodnju.

Nagradom Agro Arce nagrađena je i inovacija mladih zagrebačkih inovatora iz tvrtke EDC – sustav za nadzor i upravljanje agrikulturnim površinama, tvrtka Altpro za sustav prerade ružmarina na vlastitoj inovaciji mobilnoj destileriji, karlovački inovator Vladimir Tudić za ventilacijski rekuperator zraka sa sredstvom za sterilizaciju i pročišćavanje zraka, vozilo za odvoz otpada Ekomunal tvrtke Tehnix s novim sustavom za prešanje otpada.

Nagradu je dobio i predsjednik inovatora Zadarske županije Rade Nekić za grupu proizvoda na bazi ljekovitog bilja te grupa poljskih inovatora iz Instituta za naftu i plin za čvrsto gorivo koje sadrži biološke komponente obogaćene multifunkcijskim aditivom.

Organizator sajma, Udruga inovatora Hrvatske prvi je puta nakon pet godina održavanja sajma u Slatini, inovatore i proizvođače u poljoprivredi i prehrambenoj industriji okupila u Biogradu.

U tri dana održavanja predstavilo ih se njih 300-injak s najrazličitijim inovacijama i proizvodima. Veliko zanimanje izazvao je mobilni stroj za destilaciju ljekovitog bilja tvrtke Altpro koja je na prototipu izrađivala eterično ulje ružmarina, a s kojim uskoro idu u proizvodnju jer stigla je prva narudžbe iz Francuske.

Zadovoljan je sa sajma otišao i Rovinjanin Klaudijo Šturman, koji je na sajmu prodao čak tri svoja uređaja za izradu ćevapčića i keksa. Dva su otišla lokalnim zadarskim mesarima, a jedan u Francusku čiji bi kupac volio postati i ekskluzivni uvoznik ovog uređaja.

Slijedeća Agro Arca ponovno je u Biogradu i to već u svibnju sljedeće godine.

Izvor: Politikaplus, 2.9.2013.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259