Inovator Mijo predstavlja sustav za kontrolu potrošnje energenata

Fotografije uz članak 2
11.03.2013
"Tko će snositi troškove u iznosu od 800 kuna po domaćinstvu za kontrolu plinskih instalacija?" - pita se Mijo Maljković, 56-godišnji inovator iz Dervišage kod Požege, koji opskrbljivačima nudi svoj novi izum. Nazvao ga je "Faust", a trebao bi služiti kao kontrolor koji nadzire i osigurava sve vitalne instalacije vode, struje i plina.
- Nakon 3 poplave koje sam imao u ugostiteljskom lokalu došao sam na ideju napraviti sustav koji bi takve stvari sprječavao. Što god sam zamislio, to sam i napravio da funkcionira, baš kao Nikola Tesla. Sustav "Faust" je objedinio moje inovacije. Možda u svijetu postoji nešto slično, ali ništa baš takvo jer ovaj sustav brine da ne dođe do nepoželjne potrošnje koja, u slučaju plina, može dovesti i do smrtnog slučaja.
Maljković, po struci radio-TV mehaničar, pojašnjava kako puno ljudi zbog jeftinije struje rublje u perilici pere preko noći, a u slučaju kvara perilice voda ne curi u perilicu već iz nje.
- To je jedna od stvari koju Faust sprječava jer perilica uzima vodu, npr. 63 sekunde, ako je uzima 64 ili 65 sekundi znači da nešto nije u redu i tada sustav upozori vlasnika na to. Također je predviđena situacija da vlasnik lokala ode na godišnji te da u kući nema potrošnje, ukoliko bi došlo do curenja vode ili plina, vlasnik bi dobio SMS kako nešto sa sustavom nije u redu, a Faust bi automatski zatvorio ventile i spriječio daljnje curenje.


Cijeli članak možete vidjeti:
Izvor: www.034portal.hr 

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259