ILOČANIN OD OTPADA STVORIO EKOLOŠKI STROJ ZA PRANJE VUNE

31.08.2013

Iločanin Damir Remenar napravio je inovacije koje rješavaju ekološki, ali i financijski problem iskorištavanja vune kao vrijednog i rentabilnog resursa. Inovator je naime napravio stroj za ekološko pranje ovčje vune, a istu i prerađuje u izolacijski materijal.

Cilj mu je potaknuti organizirani otkup i na svjetsko tržište poslati konkurentan hrvatski proizvod.

Svoj je proizvod predstavio na jučer održanom 6.Međunarodnom sajmu inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija iz poljoprivrede i prehrambene industrije u Biogradu.

- Želio sam napraviti koristan, praktičan i kvalitetan proizvod, ali prije svega ekološki proizvod, objašnjava Remenar dodajući kako je izolacijski materijal od ovčje vune budućnost u graditeljstvu, u Hrvatskoj još nije prepoznat. Najveći je problem bio u vrlo skupom procesu pranja ovčje vune, stoga je odlučio riješiti i taj problem i napravio ekološki stroj za pranje ovčje vune.

Inovacija ovog iločkog inovatora, stroj za pranje ovčje vune riješio bi problem zagađivanja, ali i problem skupoće korištenja vune kao vrijednog resursa, ne samo u Hrvatskoj već i čitavom svijetu, doznaje se u priopćenju Udruge inovatora Hrvatske. Standardnim načinom pranja vune potroši se oko 120 litara vode na kilogram, a rezultat je zagađena voda. Remenarovom inovacijom troši se tek 5 do 6 litara po kilogramu, a proces pranja u potpunosti je ekološki jer koristi samo vodu, a ne i kemikalije pa se i nakon pranja ostaci mogu koristiti za proizvodnju prirodnog gnojiva. Zahvaljujući ovoj inovaciji pojeftinjuje i prerade vune, ali i krajnji proizvodi poput izolacijskoj materijala, također Remenarove inovacije.Izvor: Večernji list, 31.8.2013.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259