HRVATSKI INOVATORI OSVOJILI 12 NAGRADA NA SAJMU INOVACIJA U NÜRNBERGU

04.11.2013

Na jučer završenom 65. jubilarnom Međunarodnom sajmu inovacija IENA 2013 održanom u Nürnbergu hrvatski inovatori osvojili su 12 nagrada i priznanja u konkurenciji 750 inovacija iz čak 32 zemlje.

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatske gospodarske komore – Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj i Hrvatske banka za obnovu i razvoj na ovom najstarijem svjetskom sajmu inovacija u protekla četiri dana predstavljeno je ukupno 15 hrvatskih inovacija koje je pogledalo više od pedeset tisuća posjetitelja.

Pored nagrada međunarodnog Ocjenjivačkog suda čiji je član ispred Udruge inovatora bio Zoran Barišić, pomoćnik direktorice Sektora za industriju pri HGK, hrvatske su inovacije izazvale velik interes poslovnjaka i njemačkih medija.

Zlato na nürnberškom sajmu osvojili su tvrtke Tehnix d.o.o. sa inovacijom Bioreaktorska postrojenja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda i Bernarda d.o.o. sa inovacijom THERMOCARE – inovativni madrac.

Srebrno je dodijeljeno tvrtki PIP d.o.o. za inovativni preparat Propocijan kapsule i tvrtki Altpro za Eterik – sustav za ekstrakciju ljekovitog bilja. Posebna priznanja osvojile su i inovacije Ventilacijski rekuperator zraka sa sredstvom za sterilizaciju i pročišćavanje zraka karlovačkog inovatora Vladimira Tudića, generator za proizvodnju plina iz vode Marinka Spudića, Termo torba zagrebačkog obrtnika Miljenka Vuka, sustav za zaštitu pčela od nametnika Varroe Aleksandra Zalepugina iz tvrtke Čista zona d.o.o. te modularna hrvatska kaciga tvrtke Šestan-Busch.

Velik su uspjeh postigli i mladi inovatori Ivan Kožar iz Ivanić Grada, Filip Beleta iz Popovače te Mišo Grgić, Filip Kuftinec, Jakov Šandrovčan i Naim Canolli iz Srednje tehničke škole Faust Vrančić iz Zagreba osvojivši tri zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane plakete.

Izvor: Lider, 4. 11. 2013.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259