AGRO ARCA 2013 - INOVATORI ZVONIMIR VIDUKA I KLAUDIJO ŠTURMAN

04.09.2013

Izumio stroj koji će proizvoditi i izvoziti, planira i nova zapošljavanja

Na ovogodišnjem 6. Međunarodnom sajmu inovacija, ekoideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, koji je održan u Biogradu na moru, više od 300 inovatora izložilo je 250 svojih inovacija.

Koji gospodarski potencijal u sebi kriju hrvatski inovatori najbolje otkrivaju uspješne priče s ovogodišnjeg sajma, primjerice priča Zvonimira Viduke. Njegova inovacija, eterik stroj za preradu aromatičnog bilja u eterično ulje – sustav prerade ružmarina, dobila je nagradu na ovogodišnjem sajmu, te mu donijela sjajan posao.

"Našu destileriju testirali smo tijekom ove godine na nasadima na Visu s jednim velikim francuskim proizvođačem ružmarina koji ima nasade od 2.500 hektara. Rezultati triju ispitivanja dobivenog ulja provedeni u nezavisnom francuskom laboratoriju su ga oduševili. Pokazalo se da su puno bolji s našom mobilnom stanicom nego sa stacionarnim postrojenjem ovog tipa. Nakon svega, sada idemo u proizvodnju stroja za njih i krećemo s izvozom", kazao je Viduka za Zadarski list, objasnivši da sad planira zaposliti nove ljude u proizvodnji.

Noću razmišljao i dosjetio se rješenja problema

I Klaudijo Šturman iz Istre je zaradio jer je njegova inovacija – naprava za višerednu proizvodnju ćevapčića, keksa ili pljeskavica s automatiziranim upravljanjem za oblikovanje, transport i rezanje – oduševila jednog zadarskog mesara koji ju je odlučio kupiti. Francuski ulagači su pak ponudili Štumranu da budu njegovi zastupnici za Francusku.
Inače, Šturman je napravu izmislio kako bi samom sebi olakšao posao jer je u Rovinju imao dućan s mesnicom. "Ne možete zamisliti kakva je tu gužva ljeti... Jednostavno nismo imali vremena sve to spremiti. Ja bih preko noći razmišljao kako da nam svima olakšam i ono što sam zamislio odmah sutra ujutro bih ostvario. Nije bilo vremena za čekanje jer ako čekate, onda će na red doći nešto drugo", kazao je Šturman.


Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259