INTERVJU MARKO BUBAŠ: ULAŽITE U INOVACIJE!

27.01.2015

Marko Bubaš, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske

Udruga inovatora Hrvatske s projektima koje provodi jedna je od najvažnijih i najdugovječnijih platformi za informiranje i savjetovanje inovatora i inovativnih poduzetnika i gospodarstvenika u Republici Hrvatskoj. Pored glavne misije, promocije inovacija i njihovih autora, Udruga već godinama nastoji stvoriti pozitivnu klimu za inovativno i inovatorsko djelovanje u Republici Hrvatskoj. O planovima Udruge u 2015. godini, situaciji u inovatorstvu, strategiji poticanja inovacija i drugim temama, govori predsjednik Udruge inovatora Hrvatske gospodin Marko Bubaš.

Gospodine Bubaš što u ovoj godini očekuje Udrugu inovatora Hrvatske?

Očekuje nas nastavak rekao bih često rudarskog rada na stvaranju uistinu pozitivne klime za inovatorstvo u našoj zemlji. Jer, bez otvorenosti prema novim idejama i inovacijama nema niti njihove realizacije. Iako je situacija po tom pitanja puno bolja no što je bila prije, očekuje nas još puno posla. Nastavljamo eto i s umrežavanjem naših članova i inovatora s potencijalnim korisnicima njihovih inovacija i investitorima spremnima poduprijeti njihove ideje kao i promocijom inovacija i inovatora u javnosti. Udruga je donijela plan djelovanja u 2015. godini s nekoliko glavnih projekata, no niz je još ideja koje imamo namjeru realizirati, što će dakako ovisiti i o financijama.

Koji su glavni projekti udruge u 2015. godini?

Istaknuo bih naš već poznati Međunarodni sajam inovacija ARCA koji se svake godine održava ujesen i koji okuplja inovatore i poduzetnike s novim idejama, proizvodima i uslugama iz Hrvatske i cijelog svijeta. To je naš najzahtjevniji projekt i u financijskom i u organizacijskom smislu. Veseli nas jer iz godine u godinu on raste. Tako smo prošle godine zbog većeg broja izlagača preselili sajam iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Boćarski dom u Zagrebu. ARCA je važna ne samo kao prezentacijski sajam, već kao mjesto susreta s novim idejama, mjesto stvaranja novih ideja i ono najvažnije, mjesto sklapanja dobrih poslova, osobito kroz specijalizirane skupove poput Hrvatsko-iranskog gospodarskog foruma održanog prošle godine u sklopu ARCE koji je rezultirao konkretnim interesom za hrvatskim inovacijama i proizvodima s iranske strane. I ove godine nastojat ćemo još značajnije profilirati pojedine programe sajma kako bi osigurali našim inovatorima i poduzetnicima maksimalnu korisnost sudjelovanja. Osim ovog projekta, namjera je ove godine predstaviti inovacije naših članova na dva značajna sajma inovacija u inozemstvu, to su Ženevski salon inovacija i sajam inovacija IENA u Nürnbergu. IENA nam je osobito važna jer daje priliku mladim inovatorima, srednjoškolcima i studentima da prezentiraju svoje ideje i inovacije. Po svoj prilici morat ćemo odustati od INNOVE u Bruxellesu zbog nedostatka sredstava.

Tu je i nadolazeća Agro Arca, međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji čiji je Udruga organizator već osmu godinu zaredom, a koja se pokazala kao uspješan projekt i rekao bih jedan od rijetkih projekata u Hrvatskoj koji inovacije i jednu od naših najvažnijih gospodarskih grana, poljoprivredu, dovodi u vezu. Nju ove godine organiziramo u suradnji s Gradom Triljom koji će biti i domaćin sajma.

Ovo je prva suradnja Udruge s Gradom Triljom. Kako je do nje došlo?


Marko Bubaš, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske

Grad Trilj razvija važan poljoprivredni i gospodarski projekt, Centar agropoduzetništva za koji je i kao jedinica lokalne samouprave dobio značajna sredstva od Europske unije. Oni s ovim projektom i mi s Agro Arcom dijelimo isti cilj, razvoj poljoprivrede, ali pametan i moderan razvoj temeljen na novim, konkurentnim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima i uslugama. To podrazumijeva ono što sam već prethodno spomenuo, dovođenje u vezu poljoprivrede i inovacija, proizvođača i inovatora, proizvođača i stručnjaka iz područja znanosti, a to je i ono što na Agro Arci radimo. Dan uoči otvaranja Agro Arce u Trilju ćemo također organizirati jedan gospodarski forum na kojem će biti prilike za prezentiranje hrvatske poljoprivrede inozemnim partnerima. Naime ove godine za partnera sajma očekujemo zemlju koja nam po mnogočemu može biti uzor, o čemu ćemo još obavijestiti javnost. Dodao bih da ćemo ove godine velik naglasak na Agro Arci dati mladima koje moramo od rane dobi upoznavati s osnovama poduzetništva, inovatorstva i intelektualnog vlasništva i njima će biti posvećen velik dio programa Agro Arce.

Smatrate da mladi nisu dovoljni upoznati s osnovama poduzetništva, inovatorstva i intelektualnog vlasništva. Kako to promijeniti? Mislite li da obrazovni sustav dovoljno radi na poticanju inovativnosti kod djece i mladih?

Nažalost kadrovi nam izlaze gotovo nepismeni iz sustava obrazovanja kad govorimo o tim stvarima, osobito intelektualnom vlasništvu. To je znak da nešto u sustavu treba mijenjati. Smatram da bi trebalo, gdje god je to moguće, uvesti predmet upravljanja inovacijama i podučavati mlade između ostalog i o intelektualnom vlasništvu. Problem je i što nemamo kadrova koji bi to činili. Predavači bi trebali i sami biti na neki način inovatori, jer da bismo djecu i mlade odgajali da budu kreativni i inovativni, trebaju nam i inovativni pristupi predavanju i obrazovanju. S tim povezana tema jest i neiskorišten potencijal na fakultetima, a pritom mislim i na studente i na profesore. Ta zašto naši diplomanti ne bi pod vodstvom profesora mentora radili na razvoju konkretnih proizvoda ili usluga, na način da se povežu fakulteti, pa da oni iz tehničkih znanosti rade na konstrukciji, studenti ekonomije na ispitivanju tržišta za proizvod, a grafički dizajneri na vizualnom identitetu. Zajedno bi stvorili proizvod koji mogu prodati gospodarstvu, fakulteti bi pritom zaradili, a studenti i profesori dobili značajnu referencu za napredovanje. Kada govorimo o mladima moram reći i da će njima biti posvećen velik prostor kroz naše lokalne organizacije i projekte kao što je IKA u Karlovcu, izložba dizajna u Varaždinu te izložba u Iloku.

Dosta se protekle godine govorilo o toj vezi, točnije nedostatku veze inovatorstva i akademske zajednice odnosno znanosti. Očekujete li na tom planu pomake?

Da, imamo velik potencijal u akademskoj zajednici koji je neiskorišten. Probleme već svi znamo. U tom smislu puno očekujem od suradnje Udruge inovatora Hrvatske i prorektora za inovacije i transfer tehnologije pri Sveučilištu u Zagrebu, gospodina Miljenka Šimprage. Po prvi puta Hrvatska je dobila jednog takvog prorektora i uvjeren sam u promjene, ne samo na zagrebačkom Sveučilištu već i na svim sveučilištima u Hrvatskoj u smislu implementacije onoga o čemu sam gore govorio i većeg angažmana akademske zajednice i znanstvenika na stvaranju inovacija. Tome može pridonijeti i promjena sustava napredovanja, koji je dosad veći značaj davao znanstvenim člancima nego razvoju patenata.

Kako bismo mogli onda sažeti stanje inovatorstva u Hrvatskoj?

Najbolje ga je pokazati kroz brojke. Primjerice jedna tvrtka poput Boscha na godišnjoj razini registrira oko tri tisuće patenata. Hrvatska od svoje samostalnosti, dakle od 90.-ih ima registrirano tri pol tisuće patenata. Moram reći da u tim prijava godinama prednjače Udruga inovatora Hrvatske i Institut Ruđer Bošković. Hrvatska na milijun stanovnika ima 6.6 međunarodnih prijava. U Sloveniji je broj prijava deset puta veći, a prosjek Europske unije, ne računajući Hrvatsku, je 111.6 prijava na milijun stanovnika. To je dobar pokazatelj stanja. Dobro je što ono ipak ukazuje na prostor za napredovanje, samo se moramo drugačije i bolje organizirati.

Hoće li tom napredovanju doprinijeti Strategija poticanja inovacija?

Udruga inovatora je sudjelovala u kreiranju strategije i ona je dobrodošla. Žao mi je što toliko kasni. Ipak osobno mislim da je ona preopširna. Mnogi su dijelovi prepisani od strategija drugih zemalja i u mnogočemu ne vode računa o razlikama Hrvatske i tih zemalja, što bi mogao biti problem. Osobno smatram i da nam je zakon o inovacijama, kojeg Hrvatska nema već 14 godina, važniji od strategije. Ona je jedan putokaz, no poznavajući hrvatske prilike, mišljenja sam da nam je zakon potrebniji jer on podrazumijeva obveze i sankcije. Udruga inovatora Hrvatske je prije četiri i pol godine poslala prijedlog zakona s pripadajućim pravilnikom Ministarstvu gospodarstva, no povratnih informacija dandanas nema što nikako ne mogu shvatiti zašto? Strategija između ostalog predviđa imenovanje vijeća koje će pratiti njeno provođenje na čijem čelu bi trebao biti premijer. Nadam se da će premijer svoju ulogu u tom slučaju ozbiljno shvatiti i da će se strategija provoditi.

Što biste za kraj poručili inovatorima i poduzetnicima u Hrvatskoj?

Poduzetnicima bih prije svega poručio da budu inovativni. Mi smo kada govorimo o inovatorstvu često neshvaćeni, jer velik dio naših poduzetnika još nije shvatio da se inovatorstvo tiče i njih. Reći ću to u formuli, inovacije su jednako konkurentnost, a konkurentnost je jednako profit i tu je sva mudrost. Savjetujem im da ulažu u inovacije. Članovi Udruge inovatora Hrvatske su i 10-ak tvrtki. Riječ je o mahom inovativnim i uspješnim tvrtkama. Razlog je upravo konstantan rad na inovacijama. Inovatorima pojedincima poručio bih pak da se pridruže nekom od udruženja inovatora jer će tako lakše razviti i promovirati svoje ideje. Koristim prigodu da pozovem i poduzetnike, osobito poduzetnike početnike, i inovatore pojedince da se priključe našoj udruzi, da nam se jave s pitanjima, tu smo da ih savjetujemo i pomognemo im naći put na tržište za njihove ideje.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259