Elektronsko glasilo Udruge inovatora Hrvatske Broj 5. / srpanj 2014.

INTERVJU ZVONIMIR VIDUKA: Specijalizacija i inovacije ključ su uspjeha domaćih tvrtki

Više od 800 proizvoda koji se uspješno izvoze na šest kontinenata, stotinjak zaposlenih u dva proizvodno-razvojna centra u Odri pokraj Zagreba i Vrbovcu te konstantno ulaganje u razvoj i inovacije - ovako bismo ukratko opisali jednu od najuspješnijih domaćih inovativnih tvrtki koja ove godine obilježava 20. godišnjicu postojanja - tvrtku Altpro. O njihovom putu do uspjeha, inovacijama kojima osvajaju svjetska tržišta i gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj razgovarali smo s vlasnikom tvrtke, poznatim inovatorom, a od nedavno i novim predsjednikom Udruge vitezova hrvatskog inovatorstva, Zvonimirom Vidukom.

Opširnije...


S IZLOŽBE INOVACIJA IVANIĆ-GRAD: SMS vaga za pčelare

Ova inovacija mladog studenta iz Ivanić-Grada služi pčelarima za praćenje parametara košnice i prinose meda. Vaga mjeri masu do 150 kilograma, temperaturu i vlagu zraka i šalje SMS poruke jednom do tri puta dnevno ovisno o potrebi pčelara. Za razliku od sličnih proizvoda na tržištu Domagojeva vaga je jeftinija i dugotrajnija. „Slični proizvodi traju do 30 dana, a ja sam napravio tako da traje 250 dana odnosno čitavu peludnu sezonu“, objašnjava Domagoj. Vaga se, kaže, može i dalje nadograđivati. „Kako bi sustav bio potpuno autonoman mogao bih ugraditi i solarni punjač, ali i nadziranje lokacije vlage pomoću GPS satelitske navigacije, mjerač tlaka zraka, mjerač akustičnog odziva, temperature košnica, čak i alarm za zaštitu od kradljivaca“, kaže ovaj mladi inovator čije SMS vage već koristi nekoliko domaćih pčelara.

Opširnije...


INOVATIVNA IDEJA: Genijator

HHO generator treće generacije pod nazivom Genijator inovacija je istoimenog zagrebačkog start-upa iza koje stoje mladi inovatori Saša Jovanović, Srđan Kolić i Petar Jončić. Svoj su generator, kako kažu, jedinstveni u svijetu nedavno i patentirali. „HHO tehnologija već godinama postoji na tržištu, a želja nam je bila unaprijediti tu tehnologiju. Naime postojao je problem stabilnosti postojećih generatora. Prije godinu dana, nakon osam godina rada, napravili smo jedinstvenu stabilnu konstrukciju koja ne ovisi o elektronici, ispitali njeno djelovanje na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, napravili patentnu provjeru i otkrili da smo jedini s ovakvom konstrukcijom“, objašnjava Petar Jončić.

Opširnije...


OBLJETNICA: Nikola Tesla - velikan inovatorstva

U Hrvatskoj je ove godine u spomen na jednog od najvećih svjetskih izumitelja 10. srpnja prvi puta obilježen Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija. Odluku o proglašenju nacionalnog dana izglasao je Hrvatski sabor u travnju ove godine na inicijativu Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost, koja svake godine u srpnju trodnevnom manifestacijom Tesla & friends obilježava rođendan ovog po mnogočemu jedinstvenog inovatora ili - kako je sam volio reći - „otkrivača stvari koje postoje u prirodi“.

Opširnije...



ONLINE PRIJAVA: INOVACIJA GODINE 2013.

Novosti

Manifestacije

Najave

Kontakti

Iz medija

Natječaji


KONTAKT

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12
10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
+385 1 48 86 549
E-mail: uih@inovatorstvo.com
Web: www.inovatorstvo.com